Fehérje - Protein
Mi a fehérje és miért fontos?
A fehérje eredeti, görög eredetű neve protein, aminek jelentése „elsődleges fontosságú”. Nem véletlenül: a szervezet számára az energiát három makronutriens szolgáltatja, ezek a fehérje, a zsír és a szénhidrát.
A fehérje aminosavak összekapcsolódott lánca. Az aminosavak a szervezet elsődleges nitrogénforrásai. Az izomnövekedéshez és a regenerálódáshoz a szervezet számára pozitív nitrogén egyensúly szükséges, de a fehérje az izomépítő tulajdonságokon felül még számos funkciót ellát.
- egyensúlyban tartja a vér pH értékét
- diéta idején védi az izomszövetet
- energiaforrásként szolgál, ha nincs elérhető szénhidrát
- részt vesz a hormonképzésben és a hormonszint fenntartásában
- bizonyos kémiai reakciókhoz szükséges
- hozzájárul a szervezet immunrendszerének megfelelő működéséhez
- hozzájárul a szervezet folyadékegyensúlyának fenntartásához
Fehérje és fogyás
Mivel megemésztésükhöz több energia szükséges, a fehérjedús ételek termogenikus hatásúak. Ahhoz, hogy a szervezeted feldolgozza a proteint, 30%-kal keményebben kell dolgoznia, mint a szénhidrát vagy zsír esetében. Ebből adódóan a magas fehérje tartalommal rendelkező ételek fogyasztása gyorsítja az anyagcserét.
Megfelelő mennyiségű és minőségű protein kell ahhoz is, hogy mobilizálódjanak a zsírraktárak. Ha nem elegendő a fehérje beviteled, a szervezeted inkább az izomszöveteket fogja lebontani, hogy energiát nyerjen.
Fehérje és regeneráció
Az izomszövetek regenerálásában a proteinnek alapvető feladata van. Amikor edzel, két dolog történik:
- az izmok glikogén raktárai kiürülnek
- mikrosérülések keletkeznek az izomrostokban, amelyeket helyre kell állítani
Amennyiben a fehérje ellátás folyamatosan biztosított, szervezeted pozitív nitrogén egyensúlyban van, így az edzést követően azonnal izomregenerálásba kezd. Minél gyorsabb ez a folyamat, annál gyorsabban épülnek az izomszövetek és következhet az újabb edzés.
Fehérje források
Tipikus fehérje források: tojás, sajt, tej, csirke, tengeri halak, pulyka, marhahús, bárányhús, szója, mogyoró és a hüvelyes termések.