Természetes Édesítők
Egyre többen és egyre gyakrabban használunk különféle édesítőszereket cukor helyett. Legtöbben a cukor hizlaló és vércukorszint emelő hatását próbálják csökkenteni édesítőszerek alkalmazásával. Mivel az édesítőszerek iránti igény az elmúlt években megnövekedett, a kínálat is napról napra bővül.
XILIT
A más néven nyírfacukornak nevezett természetes édesítő nevéhez hűen a nyírfa kérgében megtalálható természetes vegyület, de emellett sok zöldségben és gyümölcsben is jelen van. A xilit ugyan nem szénhidrátmentes, de a répacukor szénhidrát tartalmának csupán az ¼-ét tartalmazza. Használatának előnye, hogy lassan, elhúzódóan emeli meg a vércukorszintet, így diétázók és cukorbetegek számára is megfelelő választás lehet. Hőálló, édesítő hatása hasonló a répacukoréhoz, így kedvenc sütemény receptünket segítségével könnyen megreformálhatjuk. A nyírfacukor a fogaink egészsége szempontjából is remek választás lehet, mivel különleges, öt szénatomos szerkezetét a baktériumok nem tudják bontani és káros savakká alakítani.


STEVIA
A sztívia (Stevia Rebaudiniana) egy Dél-Amerikában honos gyógynövény, amelynek nedveit kinyerve készítik a különféle halmazállapotú édesítőszereket. A növény levelei30-szor, kivonata pedig akár 300-szor édesesebb a répacukornál. A növény cukor-és májanyagcserére gyakorolt hatása rendkívül pozitív, emésztést elősegítő és gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított. A mézhez hasonlóan többféle vitamint-és ásványi anyagot tartalmaz, ellenben teljesen energiamentes, és még hő hatására sem bomlik. Felhasználási szándékunktól függően vásárolhatunk sztívia levél őrleményt, port, és folyadékot is.

MÉZ
A legrégebb óta ismert természetes édesítőszerünk. Energiatartalma ugyan vetekszik a cukoréval, így túlsúlyosoknak és cukorbetegeknek nem ajánlható, de kedvező összetétele miatt, mértékletes fogyasztása kifejezetten előnyös azok számára, akik testsúly-és vércukor problémákkal nem küzdenek. A mézben ugyanis több mint 30 féle ásványi anyag, rengeteg vitamin és nyomelem található. Természetesen napi vitaminszükségletünket mézzel fedezni nem volna előnyös, de nem elhanyagolható szempont, hogy a méz egy igazi, módosítatlan táplálék, gazdag gyümölcs-és szőlőcukor forrás, ezért is rendkívül értékes a szervezet számára. Mivel a méz hő hatására bomlik, forralása, sütése nem javasolt.

Elérhetőség
Fitten szép az élet ♥
fitten.szep.az.elet(kukac)gmail.com