Kakaós csiga bűntelenül
Hozzávalók:
50 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
2,5 dkg élesztő
1 tojás (bio vagy szabad tartású)
5 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
csipet só (természetes, nem finomított)
5 dkg vaj
1 db citrom
tej (víz, illetve lehet gabonatej)
cukrozott kakaó (nádcukorral kevert karobpor)
fahéj
Elkészítés:
1. az élesztőt langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk
2. lágy margarinba belekeverjük a cukrot, sót, néhány csepp citromlét, majd a tojás sárgáját
3. lisztet összekeverjük a felfuttatott élesztővel, a margarinos keverékkel és annyi tejjel, hogy könnyű, nem ragacsos tészta legyen
4. meleg helyen keltetjük, majd 0,5 cm vastagságra nyújtjuk
5. megkenjük olajjal, vagy olvasztott margarinnal a tésztát és megszórjuk alaposan kakaóval (ízlés szerint lehet fahéj is)
6. feltekerjük, mint a bejglit (tetszés szerint lehet kisebb -gyermekkézbe való- és nagyobb átmérőjű is)
7. 1,5-2 cm-es szeleteket vágunk
8. sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és meleg (nem forró) sütőben, 180 fokon (gázsütőnél 4- es fokozat) aranybarnára sütjük
Saját tapasztalat:
A kakaó masszával ne spóroljunk, tehetünk közé akár kókuszolajat is, mert a t.k. liszt nagyon töménnyé teszi.
Sütés előtt a rétegeket jól húzzuk szét, hogy ne álljon egybe.